Stichting BLEI onthult leeromgeving van de toekomst tijdens jubileumviering 6 februari

Stichting Branchesamenwerking Leermiddelen en Examenproducten Infratechniek (BLEI) bestaat 5 jaar en vierde dit met zo’n 70 aanwezigen op donderdag 6 februari op Industriepark Kleefse Waard te Arnhem.

In december 2014 werd Stichting Blei opgericht om als landelijk samenwerkingsverband zich sterk te maken voor het opleiden van vakmensen in de Infratechniek. Tijdens de jubileumbijeenkomst keken we samen met de brancheorganisaties, regionale netbeheerders, aannemers en scholen terug naar de afgelopen 5 jaar. Met het materiaal van de stichting BLEI zijn de afgelopen vijf jaar al duizenden monteurs opgeleid aan uniforme mbo-opleidingen infratechniek die aansluiten bij de beroepspraktijk.

De dag werd geopend door Harold Lever, Voorzitter van de Stichting Blei. Hij keek terug op het ontstaan van de Stichting Blei. Vervolgens kregen we een presentatie van Marlies Visser (Alliander). Zij gaf een mogelijke oplossing voor het tekort aan personeel in de sector mede ten aanzien van de energietransitie: We moeten het werk dat er is, slimmer doen. En meer doen aan opschaling. Marloes Kooijmans van de BAM ging in op 2 doelen die zij en haar team gesteld hadden. Optimaal inzetten van beschikbaar potentieel en met minder (technische) capaciteit hetzelfde werk verrichten. Zij noemde als voorbeeld van vernieuwende aanpak: GoPro en Energiehuis. Beide onderwerpen kwamen later in het programma weer terug. Jacques Doomernik en René van Uden (Koning Willem 1 College) vertelden over het Energiehuis, het centrum voor kennis, expertise en innovatie. Bas Kollöffel van de Universiteit Twente gaf uitleg over het GoPro-project. De studenten gaan met een GoPro-camera de praktijk in, filmen ter plekke hun werkzaamheden en vertellen daarbij wat ze aan het doen zijn. Een optimale leerervaring.

Margreet van Gastel vertelde als Voorzitter van de adviesraad Expertise Centrum Warmte (ECW), over de diverse scenario’s voor de energietransitie die in kaart zijn gebracht. Deze Startanalyse is te vinden op de website van ECW. Ed Verhagen (Stedin) gaf een inkijkje in de regelgeving. Wijnand Langen (Tinqwise) liet een demo zien van de nieuwe interactieve digitale leeromgeving om monteurs te scholen. Ook het BPV-boek zal hierin worden geïntegreerd.

De dag werd aan elkaar gesproken door dagvoorzitter Talitha Muusse, ook leidde zij het Ronde Tafelgesprek waarmee de middag werd afgesloten.

Het was een inspirerende bijeenkomst, waarin ook veel werd gedeeld. Samenwerken was niet voor niets één van de meest uitgesproken woorden tijdens deze middag. Stichting Blei, gefeliciteerd!! Op naar de 10 jaar!!

Download hier de presentatie van ons 5 jarig jubileum.