Wil jij Middenspannings Expert worden?

Als Middenspanningsexpert lever jij een belangrijke bijdrage aan de energietransitie die moet zorgen voor een betrouwbare en duurzame energievoorziening in Nederland. De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie is een flinke klus en vele duizenden kilometers kabels moeten de komende jaren aangepast worden.

Als Monteur Middenspanningsdistributie zorg je met collega monteurs voor de aanleg en het onderhoud van alle kabels die nodig zijn voor elektriciteitsvoorzieningen bij bedrijven of bij de mensen thuis. Ook zorg jij er met jouw collega monteurs voor dat de elektriciteit opgewekt door windmolen- en/of zonneparken getransporteerd kan worden naar de bedrijven of naar de mensen thuis.

Werken in de Middenspanningsdistributie

Als Middenspanningsexpert werk je aan de ondergrondse infrastructuur. Dit zijn meestal (grote) projecten voor netwerkbedrijven of aannemers of grote industrieën. Je werkt met de nieuwste technieken en machines en je voert je taken grotendeels in de buitenlucht uit. Met jouw expertise en kennis maak je de ondergrondse infrastructuur klaar voor de toekomst.

Samen werken aan jouw toekomst

Monteur Middenspanningsdistributie

Fulltime opleiding
12 maanden traject
4 dagen praktijk
1 dagen theorie
Meerdere locaties in Nederland

Als Monteur Middenspanningsdistributie heb jij een belangrijke taak: een uitstekend werkende installatie, zodat alle mensen stroom kunnen gebruiken.
De Monteur Middenspanningsdistributie heeft een grote rol in het onderhouden en aanleggen van middenspanningsinstallaties. Je werkt vooral aan sterkstroominstallaties, elektrotechnische installaties en kabelnetten, veelal bij industriële klanten.
Tijdens de uitvoering van je werkzaamheden kun je altijd terugvallen op een collega of leidinggevende.

Nauwkeurig werk, dat je zelfstandig uitvoert met collega monteurs. Het is belangrijk dat je een groot verantwoordelijkheidsbesef hebt en dat je je realiseert dat werken met elektriciteit risico’s met zich meebrengt.

Als Middenspanningsexpert werk je met voltages tot 25.000 volt, daarom is het belangrijk dat je je taken strikt uitvoert volgens de regels die zijn vastgelegd in de BEI-BHS: Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties Branche HoogSpanning.

Daarnaast ben je op de hoogte van de wet- en regelgeving op het gebied van Arbo en Milieu en je voert je werkzaamheden uit volgens deze regelgeving.

Eerste monteur Middenspanningsdistributie

Fulltime opleiding
24 maanden traject
4 dagen praktijk
1 dagen theorie
Meerdere locaties in Nederland

De Eerste Monteur Middenspanningsdistributie zorgt ervoor dat alle basisvoorzieningen in het elektriciteitsnetwerk werken. Bij de mensen thuis, op het werk en op straat. Je voert zelfstandig taken uit die zorgen voor de overgang van de hoogspanning van de energiecentrale naar de laagspanning van stopcontacten en elektrische aansluitingen in huizen of bedrijven. Daarnaast geef je leiding aan je collega monteurs en geef je instructies. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk, maar ook voor dat van de monteurs in je team.

Je bent op de hoogte van de risico’s van werken met elektriciteit, daarom is het belangrijk dat je je taken strikt uitvoert volgens de regels die zijn vastgelegd in de BEI-BHS: Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties Branche HoogSpanning.

Daarnaast ben je op de hoogte van de wet- en regelgeving op het gebied van Arbo en Milieu en je voert je werkzaamheden uit volgens deze regelgeving.
Tot jouw taak als 1e monteur hoort ook dat je anderen wijst op hun verantwoordelijkheden ten aanzien van de wet- en regelgeving die van toepassing is op de werkzaamheden.

Je legt verantwoording af aan de uitvoerder van het project of je leidinggevende. Bij specifieke vragen kun je altijd terugvallen op een ervaren collega.

Technicus Elektrotechniek

Fulltime opleiding
24 maanden traject
4 dagen praktijk
1 dagen theorie
Meerdere locaties in Nederland

Een lange file, toeterende auto’s, geïrriteerde fietsers. Wat is er aan de hand bij de Van Brienenoordbrug in Rotterdam? Storing. De brug gaat niet meer dicht.
Tijd om jou en je collega’s in te schakelen. Want jij weet precies welke monteurs de klus kunnen klaren. Jij weet wat er moet gebeuren en zoekt daar de juiste mensen bij. Binnen no-time hebben jullie de boel weer in beweging.

Dit is zo maar een situatie uit een dag van een Technicus Elektrotechniek. Voor dit soort storingen draai jij je hand niet om. Jij hebt namelijk tijdens je opleiding geleerd om de oorzaak van storingen op te sporen én om deze op te lossen. Vaak is dat een behoorlijke puzzel; jij ziet dat niet als een probleem maar als een uitdaging!
Je bent pas tevreden als alles weer naar behoren functioneert.

Bij het oplossen van die problemen weet je precies wie je moet inschakelen en je vindt het leuk om monteurs en specialisten aan te sturen. Denk bijvoorbeeld aan een team dat nodig is voor het goed functioneren van de elektriciteit bij wegen, tunnels, bruggen, spoorwegen of zware industrie.

Als Technicus Elektrotechniek ben jij de onmisbare schakel tussen de klant en de monteurs. Jij weet het probleem te vertalen naar oplossingen. Je werkt zelfstandig of geeft leiding aan een team. Je werkt op locatie, dit kan zowel binnen als buiten zijn. Je kunt gaan werken bij een energiebedrijf, bij een elektrotechnisch bedrijf of een installatiebedrijf.

Wat zijn de taken van een Technicus Elektrotechniek?

  • Voorbereiden projecten en uitvoeren projectmanagement
  • Opstellen plan van aanpak of bijstellen bestaand plan
  • Starten, coördineren en bewaken van de uitvoering
  • Elektriciteitsdistributienetten ontwerpen of aanpassen
  • Storingen in elektriciteitsdistributienetten en -stations lokaliseren, analyseren en verhelpen
  • Verrichten van nacalculaties en evalueren van de uitvoering
  • Aansturen medewerkers en onderaannemers


Om je taken goed uit te voeren is het belangrijk dat je technisch inzicht hebt en dat je zelfstandig en zorgvuldig kunt werken. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk en je team en je hebt oog voor veiligheid en hygiëne.  

Als het even niet loopt zoals gepland, dan wordt er van jou verwacht dat je de situatie goed analyseert en met een oplossing komt. Creatief denken komt dan goed van pas! Dat je daarbij kostenbewust te werk gaat is voor jou vanzelfsprekend.

Groei mee met ons netwerk van professionals

Studenten
1 +
Opleiders
1 +
Leerbedrijven
1 +
Praktijk werkplaatsen
1 +
Opleidingen
1 +

Vele mogelijkheden...

Voor opleiding en ontwikkeling. Van korte cursussen tot een volledige mbo- of hbo-opleiding.

Leuk en veelzijdig...

In teamverband werken op interessante plekken. Met moderne machines en de nieuwste technieken.

Baanzekerheid...

Er is volop werk. Je verdient al direct tijdens jouw opleiding. En de doorgroeikansen zijn legio.