Stichting BLEI
Stichting Branchesamenwerking Leermiddelen en Examenproducten Infratechniek (BLEI) is een landelijk samenwerkingsverband dat zich sterk maakt voor het opleiden van vakmensen voor de infratechniek op MBO niveau. In Stichting BLEI werken brancheorganisaties, regionale netbeheerders, aannemers en 10 ROC´s (scholen voor middelbaar beroepsonderwijs) samen aan goed beroepsonderwijs infratechniek.
De ondergrondse infrastructuur vormt één van de belangrijkste pijlers waar de Nederlandse samenleving op steunt. Deze ondergrondse infrastructuur is ook één van de betrouwbaarste in de wereld. De netbeheerders, ontstaan door fusies van regionale en lokale nutsbedrijven, hebben de wettelijke taak te zorgen voor de aanleg, beheer en onderhoud van netten voor de distributie van energie (gas en elektra) en water. Warmtebedrijven zorgen voor de aanleg, beheer en onderhoud van netten voor de distributie van warmte en/of koude. De aannemende bedrijven leggen deze distributienetten aan. Netbeheerders moet zorgen voor leveringszekerheid, betrouwbaarheid en continuïteit van deze netten en voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers en de omgeving. De wet- en regelgeving, toezichthouders, kwaliteit-, veiligheid- en hygiënische instructies en ontwikkelingen zoals energietransitie, vergen adequaat opgeleid personeel.
Medio 2014 besloten diverse organisaties die werkzaam zijn bij de aanleg, onderhoud en beheer van de ondergrondse infrastructuur en een aantal ROC’s om samen te werken aan het opleiden van vakmensen voor de sector. Uit dit initiatief is Stichting BLEI ontstaan. Doel van de samenwerking is het realiseren van uniforme en kwalitatief goede leermiddelen en examenproducten voor mbo- niveau 2, 3 en 4.
BLEI is het gelukt om vanaf het schooljaar 2016-2017 uniforme opleidingen infratechniek voor het MBO aan te bieden. Deze opleidingen sluiten aan bij de belevingswereld van de doelgroep, mbo-studenten infratechniek. Uitvoerende werknemers, (eerste) monteurs en technici infratechniek, worden opgeleid volgens de eisen uit de kwalificatiedossiers Infratechniek en Infratechniek Kader. ROC’s voeren deze opleidingen uit in samenwerking met leerbedrijven en praktijkwerkplaatsen. Alle aangesloten ROC’s gebruiken het opleidingsmateriaal van BLEI en de exameninstrumenten van Examenservice MEI.
BLEI wil de nieuwe opleidingen steeds verder verbeteren. Het opleidingsmateriaal wordt periodiek geëvalueerd en verbeterd op basis van feedback en actuele ontwikkelingen. Het streven is om kwalitatief hoogwaardige opleidingen op mbo- niveau 2, 3 en 4 te ontwikkelen die aansluiten bij de beroepspraktijk van energie-, water- en warmtebedrijven en aannemende bedrijven. Ook wil ze een doorlopende leerlijn VMBO – MBO – HBO realiseren.
Samenwerkende partners willen graag dat meer jeugdigen kiezen voor een opleiding in de infratechniek. Goede opleidingen dragen hieraan bij en stimuleren dat docenten en praktijkopleiders samenwerken aan toekomstige vakmensen.
Dit alles om er voor te zorgen dat de Nederlandse ondergrondse infrastructuur één van de betrouwbaarste in de wereld blijft.
De deelnemende bedrijven in de Infratechniek kunt u de website van onderstaande organisaties vinden.
VONG van Bouwend Nederland
Namens de vakgroep hebben zitting in het bestuur de heer Harold Lever (voorzitter) en adviserend mevrouw Bernadette Maat – de Boer
O&O-fonds Netwerkbedrijven
Namens het fonds heeft zitting in het bestuur de heer Bart van Eggelen (secretaris)
O&O-fonds Waterbedrijven
Namens het fonds heeft zitting in het bestuur de heer Antoon van Ballegooij
Warmtenetwerk
Namens Warmtenetwerk heeft zitting in het bestuur de heer Henrie Visserman
Techniek Nederland
Namens Techniek Nederland heeft zitting in het bestuur de mevrouw Judith van Heeswijk.
GOA infra opleidingen
Namens GOA Infra opleidingen heeft zitting in het bestuur de heer Danny Ouwendijk (penningmeester).
Enexis
Namens Enexis heeft zitting in het bestuur mevrouw Agnes Flinkenflögel en/of de heer Robert Kiers
VodafoneZiggo
Namens VodafoneZiggo heeft zitting in het bestuur mevrouw Nathalie IJszenga-van der Niet